Saltstone Residence - Design Update

Planned for construction in 2015, this exciting project will be situated in a secluded cove in Saint Margaret's Bay. The clients came to Solterre with some big challenges including; a site with no access to potable well water and a desire to meet the German 'Passive House' energy standard with the ability to be net zero. Passive house requires a 70-80% reduction in building energy over conventional construction.

As is often the case, the constraints focused and strengthened the design. Meeting the demanding energy efficiency targets of Passive House calls for simple compact building forms. Rainwater is collected on a dynamic butterfly roof and stored in an underground cistern located beneath a central breezeway. The breezeway provides a sheltered arrival and frames a first glimpse of the dramatic coastal views. A central scupper brings rainwater down in the centre of the breezeway, passing through a reflecting pool on its way to a storage cistern.

A large wood slat door slides across the south face of the home providing shelter from winds in the breezeway and operable shading for the large south windows.

As with all Solterre projects, several different designs were proposed, ensuring the client is an integral part of a collaborative design process. Sketches and renderings as well as line drawing are used to help clients understand design intent and visualize spaces.

Click on the images below to link to the project page to see more images.